Flightblog: KLM KL735 Amsterdam naar Curacao

De KLM biedt een dagelijkse verbinding naar Curacao, met prettige vertrek- en aankomsttijden, niet te vroeg en niet te laat. We hoefden op deze winterse zaterdag dan ook niet al voor dag en dauw op te staan, maar konden rustig na het ontbijt naar Schiphol rijden. Door onze reservering op P3 konden we ook de auto zeker kwijt, iets dat in vakantieperiodes niet altijd het geval is.KLM MD11PH-KCK

Het online inchecken van onze groep van 8 personen was niet helemaal goed gegaan, omdat kinderen op een eigen reservering zonder begeleidende volwassenen niet online kunnen worden ingecheckt. Een telefoontje naar de helpdesk was echter voldoende om telefonisch in te checken. Na het swipen van een paspoort in de blauwe machine in terminal 2 kwamen dan ook direct alle boardingcards tevoorschijn. Er waren geen rijen, dus waren we onze bagage snel kwijt. Ook de douane verliep eenvoudig, zodat we heel veel tijd hadden voor een kop koffie. Hoezo 3 uur van te voren aanwezig zijn?

Een half uurtje voor vertrek liepen we naar gate E6 waar de blauwe MD11 Ingrid Bergman (PH-KCK) al op ons stond te wachten. Ook de meeste passagiers waren al bij de gate aanwezig en er stond een lange rij voor de security check. Met 4 kleine kinderen werden we langs de rij naar de Elite doorgang gewezen, waardoor we snel aan de beurt waren. Overigens waren er veel kinderen voor deze vlucht op de eerste dag van de voorjaarsvakantie.

Netjes op tijd gingen de deuren open en konden we al tijdens de pre-boarding naar binnen. Reizen met kinderen geeft bijna dezelfde rechten als reizen met een Platinum Flying Blue kaart! KLM houdt echt goed rekening met kinderen, waardoor het allemaal erg ontspannen verloopt. We zitten in de achterste van de twee economy cabines, waarbij we met z’n achten drie rijen van drie stoelen aan de raamkant krijgen. De indeling in de KLM MD11 is sinds de ombouw 3-3-3, en alle stoelen hebben een eigen on demand in flight entertainment systeem. Seatpitch is 30 of 31 inch – niet de ruimste in de industrie – maar door de vorm van de stoelen kan ik met mijn 1.84 meter prima zitten.

De vlucht is 100% vol, maar iedereen zit netjes op tijd op z’n plaats. Men wacht echter nog even met de start omdat twee toiletten niet werken en men deze nog even wil repareren. Met 294 mensen aan boord van een vlucht van 10 uur hebben we alle toiletten wel nodig. Dit duurt niet lang en al snel gaan de deuren dicht en rollen we naar de Kaagbaan voor de start.

Eenmaal in de lucht wordt ons verteld dat we tijdens de 10 uur twee maaltijden krijgen, een warme maaltijd en later een warme snack. Na een half uurtje worden drankjes en nootjes uitgedeeld en volgt de maaltijd. De keuze ditmaal uit twee Conimex-maaltijden: vegetarische pasta of aziatische kip. Beide met een salade, een cakeje en warme broodjes die apart uit een mand worden geserveerd. Het is geen maaltijd uit een sterrenrestaurant, maar prima te eten. Er wordt voldoende drinken bij geserveerd, gevolgd door koffie en thee. Service is keurig en er is voldoende keuze. Bij KLM hoef je in tegenstelling tot bij sommige Amerikaanse maatschappijen niet voor alcoholische drankjes te betalen.

Het inflight entertainment is op de KLM MD11, net als in de Boeing 777 en Airbus A330, goed voor elkaar. Er is een ruime keuze uit films, TV programma’s, muziek en spelletjes. De handset werkt een beetje traag, maar als je het door hebt is het prima. Alles is op elk moment te starten, stoppen en pauzeren. Jammer dat KLM er slechte kwaliteit koptelefoons bij levert, maar het werkt in elk geval allemaal wel. De kinderen krijgen daarnaast nog een aardig tasje met kleurpotloden, een boekje met spelletjes en een pakje speelkaarten dat ze weer een extra half uurtje bezig houdt.

Halverwege de vlucht komt de bemanning langs met ijsjes, die ook bij de kinderen een warm welkom vinden. Keuze uit chocolade en vanille, met lepeltje in de deksel. Een geslaagde traktatie.

Zo’n twee uur voor de landing krijgen we nog een warme snack, met Marokkaans thema. Het grootste deel van onze groep vindt de soep niet lekker en de salade te pittig en eet dus maar even niets. Wel krijgen we er weer voldoende te drinken bij en wordt de maaltijd weer gevolgd door koffie en thee. Persoonlijk vind ik soep geen handige snack in een (mogelijk hobbelend) vliegtuig, maar KLM probeert hiermee in elk geval iets anders te serveren dan de standaard vliegtuighap. Maar misschien is de pizzaslice van Continental Airlines toch een beter voorbeeld van een geslaagde warme snack.

Mooi op tijd zet de gezagvoerder de daling in naar het warme, maar bewolkte Curacao. We vliegen over de Westpunt en maken een scherpe draai richting Willemstad. Daarna een mooie rechte daling over de Bullenbaai, Willibrordus en Grote Berg naar Hato. We parkeren aan de laatste gate en lopen deels lekker buiten naar de douane. Omdat we bijna helemaal achterin zaten sluiten we hier aan in de rij, maar na 15 minuten kunnen we onze koffer van de band plukken en naar de uitgang voor een lekker weekje zwemmen met de kinderen, duiken langs de zuidkust en terrasjes in Willemstad.

KLM biedt met haar dagelijkse ‘pendel’ naar de tropen een goed product, dat zich prima kan meten met de concurrentie van ArkeFly en Martinair, al zijn de verschillen niet groot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *