Amsterdam Dakar Challenge 2008 blog – de voorbereidingen

In november 2008 heb ik meegereden met de Amsterdam-Dakar Challenge. Een goede doelen rally van Amsterdam naar Dakar en door naar Banjul in Gambia. Dit verhaal is eerder gepubliceerd geweest op de niet langer bestaande website www.nijmegendakar.nl

team_emile

team_remco

27 oktober 2008: Omdat we het officiële roadbook pas op de ochtend voor vertrek krijgen, maken we ons eigen roadbook, vooral ook voor de thuisblijvers. Zo weten zij van dag tot dag waar we ongeveer zouden moeten zijn. Nog 4 dagen te gaan!

26 oktober 2008: Emile bouwt nog extra opbergruimte in onder het verhoogde dak. Met behulp van een buurman bouwt hij de verstralers in en ruimt hij een mooi plaatsje in voor ons 27MC bakkie. Het zijn nu echt de laatste loodjes. Nog slechts 5 dagen te gaan!

23 oktober 2008: De auto wordt APK goedgekeurd. Helaas constateert men nog wel een verminderde compressie op een van de vier cilinders en een lekkage op de cilinderkop. We worden doorverwezen naar dieselspecialist Holl in Nijmegen, die gelukkig slechts een kapotte verstuiver constateert. Deze is een dag later netjes (maar helaas wel tegen fikse kosten) vervangen.

12 oktober 2008: We rijden voor een laatste bijeenkomst met onze challenge collega’s naar Wijk aan Zee. Hier mogen we op het Noordzeestrand bewijzen dat onze auto wel wat zand kan hebben. Eerst slepen we een vastgelopen Volvo uit de ingang van het parcours (oei, oei, m’n koppelingsplaten…!). Vervolgens racen we als volleerd rallyrijders het parcours door het mulle zand. Met de 4×4 in de lage gearing komen we probleemloos rond. We krijgen onze ‘Extreme-Proof’ sticker! Nu zijn we helemaal klaar voor het echte werk.

3 oktober 2008: We hebben een definitieve keuze gemaakt voor onze eindbestemming: Gambia. Aangenomen dat we de finish in Dakar halen, rijden we door naar Banjul en overhandigen daar onze wagen aan de Stichting Kambengo. Ze kunnen onze auto goed gebruiken voor transport van mensen en goederen van en naar hun nieuwe plattelandskilinieken. Kijk voor alle info op de website van Kambengo.

1 oktober 2008: We zijn op TV! Kijk voor de hele uitzending op deze link naar YouTube.

28 september 2008: We werken samen de hele middag aan het interieur van de auto. Gewapend met nieuwe kennis van Chris Scott (Sahara Overland) besluiten we het roofrack thuis te laten en een speciale constructie voor onze jerries en watertanks in de auto te bouwen. Het is een groot succes. We hebben de ruimte op het dak helemaal niet nodig en hebben nu een veel betere gewichtsverdeling.

20 september 2008: De barreldag op het strand van Blijburg in Amsterdam. Met vrouwen en kinderen in volgauto’s rijden we de 120 kilometer naar Amsterdam. Het is een prachtige dag en het is hartstikke leuk om nu eindelijk eens onze mede-challengers te ontmoeten. We volgen de briefing, laten de auto bestickeren, halen onze inschrijfformulieren, regelen een visum voor Mauritanie, kopen wat artikelen bij de dump en gaan langs bij diverse goede doelen. De eerste challenge is een feit als we een Peugeot busje uit het zand bij de ingang van het terrein mogen trekken. Een test voor sleepkabels, koppelingsplaten, de lage gearing en enige stuurmanskunst. Het gaat met groot gemak! We testen vervolgens de Pajero uitgebreid in het zand, geen centje pijn! We blijven ook nog hangen voor de barbecue.

19 september 2008: Met het schilderwerk klaar en nieuwe sponsorstickers geplakt komt er een reporter van het Wijchens en Dukenburg Weekjournaal langs. Als het goed is komen we begin oktober met een mooie foto in de krant.

15 augustus 2008: En de kleur is… Oranje! We hebben via-via drie blikken autolak gekregen in de kleur Hollands-oranje. We hebben al enkele delen geverfd (met roller en kwast, we hebben geen spuitcabine) en het wordt heel mooi. Kijk maar op de foto pagina.

14 augustus 2008: Met behulp van een bevriende monteur hebben we alle 4 remmen voor zover mogelijk gerepareerd. Vier nieuwe remblokken voor, een uitgehoonde cilinder en schone trommels achter. Helaas zitten er nog wat kleine lekkages op enkele plaatsen bij de achterremmen, maar daar vinden we wel iets op.

1 juli 2008: De tweede Pajero is APK goedgekeurd en een dag later met gescheurde cilinderkop langs de weg blijven staan. Hoeveel pech kun je hebben! Gelukkig hebben we de ‘oude’ nog! De tweede Pajero wordt nu opgeknapt en na de challenge waarschijnlijk met enig verlies weer doorverkocht. We houden ‘m nog even als reserve tot na de challenge.

21 juni 2008: We hebben in een opwelling een reserve-barrel op de kop kunnen tikken. Precies dezelfde wagen voor iets minder geld nog dan de eerste, met 40.000 minder op de klok, maar liefst 3 maanden nieuwer en in een flitsender kleur. APK gekeurd tot ver na de challenge. Nu hebben we de tijd om de beste van de twee te selecteren en de andere te verkopen.

20 juni 2008: De Challenge site heeft de volledige deelnemerslijst online gezet. Er starten op 1 november maar liefst 36 teams naar Dakar! Kijk snel op de deelnemers-pagina van de Challenge site (en selecteer ‘groep 1’ in de tabbladen).

18 juni 2008: Weer enkele nieuwe sponsoren er bij! Ook een eerste technische sponsor, die alle vloeistoffen (behalve diesel…) voor ons barrel sponsort, plus reserve hoeveelheden. Ook leveren zij watertanks en reserve dieseltanks. Kendall Olie uit Nijmegen, super bedankt!

6 Juni 2008: De barreldag is gepland op 20 september 2008 in Amsterdam. Wij zijn erbij!

6-Mei-2008: Onze eerste sponsors zijn gecontracteerd en we hebben de eerste stickers geplakt. Kijk bij de foto’s!

26-Maart-2008: Onze website is live! Nog wat basic, maar het begin is er. De komende weken zal ik ook proberen wat interactieve gadgets toe te voegen, zoals een gastenboek.

26-Maart-2008: Onze inschrijving is definitief! Vandaag kregen we de bevestiging van de Amsterdam-Dakar Challenge organisatie. We zijn team 1120 in startgroep 1 van 2008. We vertrekken op 1 november 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *