Flightblog: OpenSkies EC021 Amsterdam naar New York JFK

Afgelopen 15 oktober was de inaugurele vlucht van OpenSkies van Amsterdam naar New York. Met deze vlucht opent de nieuwe British Airways-dochter de aanval op de gevestigde orde op één van de meest lucratieve routes vanuit Schiphol. Deze route werd tot nu toe al gevlogen door maar liefst vier maatschappijen: KLM, Northwest, Continental en Delta. Ik had voor deze speciale vlucht twee retourtickets gekregen via de website www.flugstatistik.de (ook www.flightmemory.com), waar ik een beetje de Nederlandse ambassadeur voor ben.Open Skies Boeing 757

OpenSkies gaat de concurrentie op deze drukke route aan met een nieuw product: business class comfort tegen een premium economy prijs. OpenSkies biedt in haar toestellen geen economy klasse, maar is ook geen all business class carrier. Men vliegt met twee klassen: PREM+ en BIZ. PREM+ biedt het comfort van een business class, maar met een premium economy service. BIZ heeft de uitstraling en het comfort van de geprezen British Airways Club World, met een service die op sommige onderdelen van first class niveau is.

Hiermee onderscheidt OpenSkies zich van de niet zo succesvolle `all business class’ carriers, zoals het al verdwenen MaxJet en Eos. En met haar twee klassen onderscheidt het zich ook van de wèl succesvolle all business class jets van PrivatAir, waarmee onder andere Lufthansa en KLM naar enkele plaatsen in de Verenigde Staten vliegen. OpenSkies begon in juni 2008 met een route tussen Parijs Orly en New York JFK en voegt met Amsterdam-New York een tweede route toe aan haar netwerk.

Op woensdag 15 oktober was de eerste vlucht van Amsterdam naar New York JFK. Deze vlucht werd uitgevoerd door een van de handvol speciaal voor OpenSkies omgebouwde British Airways Boeing 757-200 toestellen. Dit toestel heeft 24 stoelen in de BIZ-klasse en 40 in de PREM+. Met winglets en moderne motoren voldoet dit toestel aan de modernste eisen op het gebied van milieu- en brandstofverbruik.

De incheckprocedure verloopt heel eenvoudig online. Je typt je reserveringsnummer en achternaam en je ziet je reserveringen. Je kunt online je advanced passenger information voor de Verenigde Staten invullen, een keuze maken voor speciale maaltijden en je stoel kiezen. Je print vervolgens eenvoudig je boardingcards uit. Op Schiphol controleert men dan je paspoortgegevens en labelt de bagage. Het is allemaal erg simpel. Je staat binnen 5 minuten bij de paspoortcontrole.

Voor de eerste vlucht kregen alle passagiers toegang tot de British Airways-lounge op Schiphol. Lounge 40 is een kleine ruimte met een goede selectie drankjes en hapjes. Speciaal voor deze OpenSkies-vlucht stond er een kleine feestelijke display met Amerikaanse snacks en werd er champagne geschonken door de vriendelijke medewerkers.

Bij gate D2 stond een kleine delegatie fotografen en journalisten en werden enkele mensen geïnterviewd. De vragenlijst van de securitybeambten was erg lang en het duurde meer dan een half uur om alle grofweg 30 passagiers in de wachtruimte te krijgen. Daar was een mooie poort van ballonnen gemaakt en er stond ter ere van de eerste vlucht een groot bord. Het boarden zelf verliep vervolgens erg snel en binnen 15 minuten gingen de deuren dicht. Vlucht EC021 naar New York vertrok keurig op tijd.

Het toestel is verdeeld in vier compartimenten, twee voor de BIZ en twee voor de PREM+ klasse. De stoelen in beide klassen staan in een 2-2 opstelling. Omdat er in elk compartiment maar weinig stoelen staan en de beenruimte enorm is, geeft dit de cabine een erg ruimtelijke indruk. Wij zaten in de achterste cabine in de PREM+ klasse. De stoelen in deze klasse lijken op die van een wat ouder soort business class. Ze zijn groot, breed, erg comfortabel, goed instelbaar en bieden veel beenruimte, maar gaan niet 180 graden plat. Ze zijn speciaal voor OpenSkies ontworpen en voldoen aan de eisen van de tijd. Comfortabel leer, in elke stoel een leeslampje, brede leuning met ruimte voor je drankje, een groot tafeltje en een gewoon stopcontact voor je laptop of andere apparaten. Kortom, prima voor een zit van 8 uur van en naar New York, iets minder om echt lekker te slapen.

Open Skies Boeing 757 interior

Inflight entertainment bestaat uit een breedbeeld videospeler met harde schijf, die na het opstijgen in een houder wordt geklikt. Dit Archos 705 systeem biedt keuze uit een groot aantal films, TV-programma’s, muziek en spelletjes. De bediening is door middel van een touchscreen, dat tevens mooi groot en heel helder is. Het is wel slim bedacht. Er zit nu geen grote doos onder elke stoel, geen extra bedrading en het is makkelijk te vervangen als er een stuk is of als de eisen van de tijd veranderen.

Inflight service in de PREM+ klasse is van goede kwaliteit en hangt een beetje tussen de (KLM) economy en business class in. Met serveert een drankje voor vertrek, nootjes met een drankje voor de maaltijd, een keurige maaltijd op porseleinen bordjes met apart geserveerd voorgerecht en hoofdgerecht (keuze uit twee), gevolgd door koffie. Men schenkt regelmatig water bij en een uur voor aankomst wordt een doos met een koude snack en koffie/thee geserveerd. Bij de maaltijden worden warme broodjes uit een mand geserveerd.

De cabine wordt bediend door vier personen, twee voor de 24 BIZ passagiers en twee voor de 40 PREM+ gasten. Doordat deze vlucht nog niet halfvol zat had men veel tijd voor een praatje en extra drankrondes. Het maakte de sfeer erg gemoedelijk en vertrouwd. Het cabinepersoneel is voor een groot deel Amerikaans en heeft al veel ervaring. Op deze vlucht en de terugweg kwamen we enkele mensen tegen die eerder lang bij ATA en zelfs al bij Tower Air hadden gevlogen. Al het personeel heeft een uitgebreide en speciaal op OpenSkies afgestemde flight training gehad bij British Airways. Het vliegend personeel is gestationeerd in Brussel, strategisch tussen Amsterdam en Parijs gelegen en wellicht een volgende bestemming voor OpenSkies.

Na een vlucht van 8 uur landden we netjes op tijd op de luchthaven van New York. Bij aankomst werden we naast het andere OpenSkies-toestel bij de British Airways terminal geparkeerd. Er waren verder geen speciale festiviteiten rondom de aankomst van deze eerste vlucht uit Amsterdam. Er waren ook geen rijen bij de douane en de koffers kwamen erg snel. Voor we het wisten stonden we buiten en konden we op weg naar onze eindbestemming.

OpenSkies biedt met haar vernieuwende product een echt alternatief voor de traditionele carriers op de route naar New York. Voor veeleisende economy passagiers biedt het voor een iets hogere prijs dan de traditionele economy, een business class product met uitstekende service. Een hoogwaardig alternatief voor de premium economy die sommige carriers aanbieden. Voor zakenreizigers is het BIZ product met de 180 graden platte stoelen en de First class service een goed alternatief voor de concurrerende business class producten op de route naar New York.

Voor alle luchtvaartfanaten onder ons: kijk hoe ver je in je leven al hebt gevlogen op www.flightmemory.com. Bekijk bijvoorbeeld al mijn vluchten op: http://meine.flugstatistik.de/flyingblue70/nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *