Flightblog: Finnair AY427 Helsinki naar Rovaniemi

Een korte binnenlandse vlucht van het zuiden naar het noorden van Finland. Finnair zet op deze routes zeer moderne toestellen in. De route HEL-RVN wordt gevlogen met nieuwe Embraer 190 of Airbus 319/320 jets. Op deze vlucht stond een Embraer 190 aan de gate.

Finnair_Helsinki_Rovaniemi

Op deze korte vluchten hanteert Finnair het free seating principe, waarbij je geen stoelnummer krijgt toegewezen, net als bij de meeste low cost carriers. Niet mijn favoriete toewijzing, maar vooruit. Inchecken ging erg makkelijk en vooral erg vriendelijk en ook de security check ging vlot. De terminal van de luchthaven van Vantaa is niet erg groot, maar er is voldoende te eten en te shoppen om een uurtje wachttijd door te komen.

Vlucht ging op tijd open en het boarden van de passagiers op de 90% volle vlucht ging opvallend rustig en ordelijk (heb ik bij Ryanair wel eens anders gezien). Het mooie teostel bestaat uit een volledig economy cabine in een 2-2 opstelling. Stoelen zijn erg comfortabel en kunnen op veel manieren worden versteld. Beenruimte is ook prima, zeker voor een vlucht van een uurtje.

We vertrokken op tijd en zaten al snel in de lucht. Het was erg mistig op de luchthaven, maar al op zo’n 50 meter hoogte braken we daar doorheen en vlogen we in het zonnetje. De hele route was zwaar bewolkt. Service onderweg was prima voor elkaar. Gratis koffie, thee en non-alcoholische dranken en zelfs nog een broodje. Waar vind je dat nog op vluchten van een uur in Europa?

Bij aankomst in Rovaniemi rond een uur of 1 ‘s middags stond de zon laag aan de horizon. Eenmaal onder de wolken was het al bijna donker en in een lichte sneeuwbui zetten we de wielen aan de grond op het besneeuwde vliegveld van de Kerstman. De kleine luchthaven van Rovaniemi is uiterst modern en is volgestopt met Kerstmannen, rendieren en winterscenes. De bagage lag al op de band op het moment dat we zelf aan kwamen lopen.

Kortom: Een beetje LCC, een beetje full-service. Ik zie Finnair liever als full-service, maar dit was gewoon een prima vlucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *