Startsignaal

Vandaag kreeg ik onverwacht – maar overduidelijk – het startsignaal om nu ook echt met mijn duurzaamheidsproject te beginnen. Geheel onverwacht overigens, maar na vanmiddag 2 uur is er geen weg meer terug.

Waar heb ik het nu eigenlijk over? Ik heb het over mijn voornemen om op 11-11-2011 een klimaatneutraal leven te leiden. Dit is niet bedoeld als goed voornemen voor nieuwjaar, maar eerder het definieren van een langer gekoesterde wens. Ik wil mijzelf, mijn kinderen en mijn omgeving bewijzen dat het anno 2010 helemaal niet zo moeilijk is om duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor onze planeet te combineren met een volkomen normaal leven. Geen concessies dus aan comfort, vervoer, voeding en werk, maar wel zonder negatieve footprint.

Ik zal het hier en nu maar bekennen: Mijn klimaat footprint is behoorlijk groot. Waarschijnlijk groter dan die van de gemiddelde Nederlander. Ik stook veel kubieke meters aardgas om ons huis en bedrijfspand te verwarmen. Weliswaar met HR ketels, maar toch… Ook de isolatie van het huis laat ondanks grote recente investeringen nog steeds te wensen over.

Ik bezuinig niet op autokilometers en we bezitten drie auto’s, met milieulabels van B tot F. Ik bezuinig ook niet echt op stroom. We gebruiken onder andere een inductiekookplaat, wasmachine, condensdroger, magnetron, electrische heteluchtoven en heel veel verlichting. Tenslotte gebruiken we ook veel water, vooral warm water, opgewarmd met gas in de HR ketel. Kortom: We kijken niet op een kuubje gas of een kilowattuurtje stroom.

En laat het duidelijk zijn: hierin wil ook geen verandering brengen. Ik wil niet koud douchen en de thermostaat op 18 zetten. Ik wil niet uren lang in de trein zitten om de auto te vermijden. Ik wil niet op de fiets naar Albert Heijn of naar mijn kantoor (ook al zou het wel gezond voor me zijn…).

Dit blog is een dagboek van een transformatie. Niet een transformatie van levensstijl, maar wel van een levensparadigma. Ik wil mijn planeet niet langer te zwaar belasten met mijn energieconsumptie. Aan de kant wil ik mijn energieconsumptie ook niet veranderen. Ik wil alleen de herkomst van de energie aanpassen. Dit blog vertelt het verhaal van een normaal gezin met een normaal leven in een normaal huis in een normale straat. Maar wel een gezin dat van doorsnee vervuilend naar doorsnee duurzaam zal gaan. Ik weet nog niet hoe, maar daarover in de komende maanden meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *