Een lancering vanaf 7000 kilometer

ArianeSpace PatchGisteren werd ik onverwacht uitgenodigd voor het meemaken van een Europese lancering. Op 9 september a.s. zal een Ariane 5 raket twee satellieten in een baan om de aarde brengen. Europese lanceringen gebeuren vanuit het Arianespace ruimtecentrum in Kourou, Frans Guyana. Maar een groot deel van de lancering en de vlucht controle vinden plaats vanuit Europa, in het Lanceringscentrum van de Franse Ruimtevaartorganisatie CNES in Evry.

In navolging van de NASA hebben inmiddels ook de Europese nationale ruimtevaart organisaties een “public outreach” programma. En ook hier zijn sociale media een belangrijk instrument. Organisaties als ESA, DLR en ook CNES zijn erg actief op Facebook en Twitter en zijn gebaat bij zo veel mogelijk volgers. Om het publiek niet alleen virtueel, maar ook echt bij het programma te betrekken organiseert CNES een tweetup. Vorige week hebben zij daarvoor 13 twitter-volgers uitgenodigd om de lancering vanuit het vluchtleidingcentrum in Evry mee te maken. Ik was één van de gelukkigen!

De eerste France ruimtevaart tweetup is georganiseerd als een ‘soirée’, met als hoogtepunt de lancering van de Ariane 5 raket, rond 23:40 lokale tijd. De zwaarste Ariane configuratie brengt met deze lancering twee communicatie satellieten in de ruimte: De Saoedische Arabsat-5C en de Amerikaanse SES-2.

De avond begint rond 19:00 uur met een ontvangst door de mensen van het lanceercentrum, gevolgd door een rondleiding door de control room en vragensessie met de aanwezige ingenieurs. Vervolgens bekijken we de lancering vanuit de VIP-ruimte in het vluchtleidingcentrum. En omdat we in Frankrijk zijn, is er ter afsluiting een buffet, samen met de vluchtleiding en CNES communicatiegroep.

Hopelijk heffen we rond middernacht gezamenlijk het glas op een succesvolle lancering! Ik doe er vanuit Parijs live verslag van op Twitter. Volg ons via hashtag #CNESTweetup! “Launches speak louder than words!”

One thought on “Een lancering vanaf 7000 kilometer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *