Twitter do’s en don’ts 2012

Social media zijn hot. Wie er niets mee doet telt in veel kringen niet meer mee. Maar hoe overleef ik de social media jungle? In andere woorden: welke tools gebruik ik waarvoor en hoe gebruik ik ze? In deze blog worden de do’s en dont’s beschreven van Twitter.

Aan het begin van 2012 is Twitter één van de grote vijf grote populaire social media platforms in Nederland (Facebook, LinkedIn, Hyves, YouTube en Twitter). Twitter is een microblog platform, waarmee korte berichtjes kunnen worden gestuurd aan de wereld. Het maximum van 140 karakters per bericht, in combinatie met 1 miljoen Nederlandse gebruikers, zorgt voor een efficiente stroom aan communicatie, die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken.

Om plezier te hebben aan het gebruik en waarde te halen uit Twitter, de volgende do’s en don’ts:

Wel doen:

  • Kies een goede twitternaam (ook bekend als twitter handle). Kies deze zo kort mogelijk en gebruik bij voorkeur je echte naam. Maximum lengte van Twitter gebruikersnaam is 15 karakters. Als je kiest voor een nickname, kies dan een zo betekenisvol mogelijke naam en vul in de omschrijving je echte naam in. Dit is belangrijk als anderen je zoeken. Op Twitter wil je gevonden worden!
  • Zorg voor een compleet profiel (ook bekend als bio), zodat mensen weten wie je bent en wat je doet (op Twitter). De tekst in je bio wordt ook gebruikt door veel zoekmachines en twitter listings. Een goede keuze van steekwoorden en onderwerpen waarover je schrijft zijn hier van belang. Gebruik de volledige lengte van de bio (160 karakters). Indien voor een bedrijf, neem hier altijd de naam, of beter: de twitternaam op van degene die voor het bedrijf de tweets schrijft. Twitter is voor en door mensen!
  • Denk na wat je doel is met Twitter. Wat wil je ermee bereiken? En wie wil je bereiken? Gebruik je het om je privéleven te delen met familie en vrienden, wil je schrijven over je hobbies en andere liefhebbers van het onderwerp bereiken of heb je een commercieel doel en wil je vooral klanten aantrekken? Allemaal volstrekt legitieme doelen, maar maak wel een bewuste keuze. Je kunt het niet door elkaar laten lopen. Zakelijke followers zijn niet geinteresseerd in hoe laat je koffie drinkt of welk cafe je bezoekt, terwijl je familie misschien niet geinteresseerd is in veel links over de sector waarin je werkt. Maak dus een keuze en zorg dat deze keuze in je bio tekst zichtbaar is.
  • Denk na voordat je tweet. Zorg ervoor dat je berichten interessant zijn voor de doelgroep die je hebt gekozen. Vraag jezelf af of je bericht relevant is en of je de juiste woorden gebruikt. Is het niet te persoonlijk (of net zo erg: te onpersoonlijk)? Denk ook weer niet te lang na over elke tweet: bij twijfel gewoon tweeten!
  • Communiceer in twee richtingen. Twitter is een communicatieplatform om met mensen in contact te zijn. Dus schroom niet om te reageren op tweets van anderen en in dialoog te gaan. Dit is in de eerste plaats veel leuker dan alleen zenden of alleen ontvangen, maar het is ook de beste manier om echt toegevoegde waarde te halen uit Twitter. Je vind op Twitter altijd gelijkgestemden die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn om met je te praten over alle onderwerpen!
  • Gebruik de juiste communicatievorm: Kies tussen een volledig openbare tweet naar al je volgers (de standaard tweet), of richt je tot één bepaalde persoon (een zogenaamde mention of @-reply), waarbij je je bericht met de gebruikersnaam van die persoon begint. Deze mention is echter voor iedereen die jullie beide volgt leesbaar en is ook te vinden via zoekmachines en Twittersearch. Echte privéberichten stuur je met een Direct Message (DM), waarbij alleen de ontvanger het bericht kan lezen en het bericht verder niet te vinden is via zoekmachines, net als een email.
  • Maak je berichten afwisselend en ‘rijk’: Deel de leuke websites die je tegenkomt met links en stuur af en toe eens een foto of video (die je zelf maakt of vindt op het internet). Alleen tekst kan snel saai worden, vooral als je zakelijk of voor je hobby Twittert.
  • Gebruik hashtags. Een hashtag is een manier om een ‘onderwerp’ aan een bericht te geven. Je zet dan een hekje # voor het onderwerp, op een willekeurige plek in je bericht (vaak achteraan, maar dat hoeft niet). Veel mensen lezen naast de berichten van hun volgers ook berichten die getagd zijn met deze hashtags. Ze hoeven je dus niet te volgen om deze berichten wel te zien. En doe dit zelf ook. Veel twittertools (zie verderop) hebben speciale functionaliteit om eenvoudig hashtags te volgen. Bovendien vind je op deze manier snel anderen die ook over dit onderwerp schrijven en die je kunt gaan volgen.
  • Gebruik goede twittertools. Twitter is in 2006 begonnen met alleen een website waarop je berichten kon schrijven en lezen. Deze standaard twitter interface op Twitter.com is nog steeds een van de meest gebruikte tools, maar niet de beste. Voor gebruik op laptop of desktop zijn gratis applicaties te downloaden die veel ahndiger zijn, zoals Tweetdeck (onderdeel van Twitter) of Hootsuite. Voor mobiele apparaten zoals iPhone, iPad of Android is de Twitter app van Twitter zelf wel heel bruikbaar, maar Hootsuite is ook hier een goed alternatief. Het grote voordeel van deze tools is dat je meerdere kolommen tegelijk kunt volgen. In Tweetdeck kun je zelfs Facebook, LinkedIn en Foursquare kolommen volgen, zodat het een echt social media dashboard is.
  • Houd het bij. Twitter is niet zinvol als je maar enkele keren per jaar gebruikt. Het kost dan vooral tijd, zonder dat je het je veel oplevert. Pas bij regelmatig gebruik (minimaal een paar minuten per dag, 4 of 5 dagen per week) wordt het leuk en levert het je iets op. Zorg er vervolgens voor dat je minimaal je mentions en DM’s leest. Kijk ook minimaal een keer per week naar je nieuwe volgers en maak een keuze om terug te volgen of niet. Als je dit doet zal je aantal volgers langzaam toenemen en de discussie steeds beter worden.

Niet doen:

  • Geen account is beter dan een dood account. Als je Twitter hebt, gebruik het dan. Ongebruikte accounts zijn een ergernis voor andere gebruikers en maken geen goede indruk. Als je Twitter niet gebruikt, verwijder dan je account.
  • Eenrichtingsverkeer. Twitter is een middel voor dialoog en interactie. Alleen zenden en nooit ontvangen of reageren maakt een slechte indruk. Vooral bedrijven die dit doen hebben het niet begrepen. Twitter is een goed platform om in contact te treden met klanten en andere betrokkenen. Als je dit niet wilt of niet kunt (het kost veel tijd!) doe het dan beter helemaal niet.
  • Irrelevante informatie: Deel geen informatie die niet interessant is voor je volgers. Dus geen losse woorden of zinnen zonder context die voor het publiek niet te begrijpen zijn. Daarnaast, zorg ervoor dat de inhoud van je berichten is afgestemd op je publiek. Het is prima om te tweeten dat je koffie gaat drinken indien je hiervoor in potentie anderen wilt uitnodigen met je mee te gaan. Als dat niet zo is, dan moet je misschien maar koffie drinken zonder het te vertellen. Ook goedemorgen en welterusten meldingen horen tot deze categorie.
  • Onpersoonlijke informatie: Twitter is een medium voor en door mensen. Laat dus blijken dat je een mens bent! Ook als je namens een organisatie twittert blijf je een mens en heb je emoties. De beste tweets bevatten informatie èn iets menselijks, ook van bedrijven. Je wilt je volgers immers op een leuke manier bereiken en ze uitnodigen je tweet door te sturen of er op te reageren. Zorg er dan voor dat ze weten dat ze met een persoon te maken hebben. Onpersoonlijke commerciële boodschappen worden net als op TV weggezapt.
  • Verbind social media tools met zorg. Veel mensen gebruiken verschillende social media platforms en het is anno 2012 heel eenvoudig deze met elkaar te verbinden. Je tweets komen dan meteen als stausupdates in LinkedIn en Facebook en andersom, je Foursquare checkins worden ook meteen naar je Twitter volgers doorgestuurd. Heel makkelijk, maar het werkt vaak averechts. Al deze platforms hebben een heel eigen doel en publiek, met specifieke wensen. Gebruik ze dan ook voor dit doel en haal het niet door elkaar. Tweets over je privéleven horen niet op LinkedIn en je Foursquare checkins horen niet op Twitter. Doe dit bij voorkeur dus niet.

Meer weten? Volg mij op Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *