Waar ben jij heengevlogen? Breng het in kaart!

ILAtweetup_158Ik heb al sinds mijn vroege jeugd een fascinatie voor de luchtvaart. Ik had eigenlijk piloot moeten worden, maar in plaats daarvan heb ik door werk en reishobby de gelegenheid gehad om de hele aardbol over te vliegen. Naast fantastische ervaringen in meer dan 50 landen heb ik daardoor mijn interesse in de luchtvaart meer dan kunnen uitoefenen. Ik heb tussen mijn eerste vlucht in 1981 en vandaag 474 vluchten gemaakt en heb daarbij 1,2 miljoen kilometer afgelegd in 1.770 uur. Dit staat gelijk aan bijna 30 keer rond de aarde en aan 74 dagen (2,5 maand) onafgebroken in de lucht.

Flugstatistik_mijn_statistiek

Hoe ik dat zo precies weet? Tja, beetje nerdy, maar als luchtvaartfanaat heb ik vanaf het begin mijn vluchten bijgehouden. Zo weet ik dat ik op 107 verschillende luchthavens ben geweest, van waar ik met 63 maatschappijen heb gevlogen, in 61 vliegtuigtypen. Van de kleinste 2-persoons Cessna tot de Airbus A380. Van de 474 vluchten waren er 356 in economy, 114 in business en 4 in first class. Ik zat 415 keer aan het raam, 48 keer aan het gangpad en slechts 10 keer in een middenstoel. En zo heb ik nog veel meer maffe statistieken. Zinvol? Misschien niet, maar het zijn wel allemaal fijne herinneringen aan mooie reizen. Ik koester daarom mijn statistieken.

Ik houd dit bij op een van de vele vluchtdatabases op internet. Mijn favoriete tool is het Duitse flugstatistik.de (ook in het Engels beschikbaar als flightmemory.com). Je voert hier de gegevens van elke vlucht in en deze worden geplot op de kaart. Je ziet dus letterlijk je voetafdruk op de wereld (kun je gelijk zien hoeveel CO2 je kunt compenseren…).

Een aanrader voor elke luchtvaartfanaat en wereldreiziger. Zie ik je op flugstatistik? Mijn account kun je hier live raadplegen (opent in nieuwe tab). En voor ons ‘aviation geeks’ is er zelfs een speciale hashtag op Twitter: #avgeeks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *