Als we de trendwatchers in de eventsbranche in 2014 mogen geloven wordt dit het jaar waarin organisatoren van evenementen eindelijk social media zullen gaan omarmen. Natuurlijk hebben we dit al eerder gehoord, maar de trend is zichtbaar. Er zijn twee redenen waarom sociale media pas nu een rol lijken te gaan spelen. De eerste is onbekendheid met dit nieuwe kanaal, de tweede reden is dat organisatoren niet weten hoe sociale media evenementen daadwerkelijk kunnen ondersteunen. Een goede social media campagne voor events kent drie fasen, elk met een ander doel en een andere content strategie:
Aantrekken van betalende deelnemers – voor het event
Voor het event is het doel van de social media campagne om ‘buzz’ te creëren. Mensen informeren over het event en redenen geven waarom men het event zou moeten bezoeken. Ook introduceer je in deze fase een unieke hashtag om de buzz te kunnen volgen. Het resultaat van deze inspanningen is meer betalende bezoekers, een belangrijk onderdeel van de social media ROI. Je bereikt dit natuurlijk niet met reclame ‘zenden’, maar met goede content voor je doelgroep en zinvolle interactie.
Maximale publiciteit – tijdens het event
Zodra het event is gestart verandert de social media strategie. Het doel is nu het maximaliseren van de online publiciteit. Je bereikt door online te integreren in het offline gebeuren. Je wilt de aanwezige deelnemers stimuleren om online over het event verslag te doen. De hashtag is hiervoor een centraal hulpmiddel. Communiceer dit breeduit. Je wilt dat deelnemers de campagne oppakken en je hoeft zelf alleen nog maar de online discussie op gang te houden. Betekenisvolle interactie is daarvoor het belangrijkste instrument.
ROI rapportage en publiek vasthouden – na het event
De campagne is niet afgelopen na het evenement. De buzz zal nog een tijdje aanhouden, waarna het zaak is om alle data te verzamelen en de resultaten van de campagne inzichtelijk te maken. Hoe ziet mijn online audience er uit, hoeveel publiciteit heeft de campagne opgebracht en wat is de advertentiewaarde hiervan geweest. Naast de eerder genoemde toegenomen bezoekersaantallen is dit het tweede belangrijke element van de ROI van de campagne. De campagne heeft tevens een community opgelevert. Deze community is je “return on engagement” en deze zul je moeten blijven voeden met zinvolle content om met een sterke en trouwe following de campagne voor het volgende event te starten.
Dit blog is een korte samenvatting van een beproefde methode voor het winstgevend gebruik van sociale media voor events, ontwikkeld door Remco Timmermans en inmiddels tijdens verschillende evenementen toegepast. Neem contact op voor meer informatie.