Amsterdam Dakar Challenge 2008 blog – De jungle van Gambia

Dakar2008_1934 Dakar2008_1916

Vandaag een welverdiende rustdag. We willen graag vroeg naar het Abuko National Park gaan, maar komen ‘s ochtends maar moeilijk uit ons bed, net als de anderen die ook wel mee wilden gaan. We nemen daarom toch maar uitgebreid de tijd voor een degelijk Duits ontbijt, geserveerd door de camping eigenaren. Rond een uur of 11 breken we onze tenten af en vertrekken met vier auto’s richting het Nationaal Park, dat nog geen half uur rijden van de camping ligt. Ondanks het late tijdstip blijkt er nog veel te zien in het kleine park. Er lopen veel apen vrij rond en we spotten enkele krokodillen. Ook vliegen er veel bijzondere vogels rond.Aan de andere kant van het park is een kleine kiosk met frisse drankjes en een winkeltje met houtsnijwerk en andere spiegeltjes en kraaltjes. We blijven er een half uurtje en lopen met onze gids weer terug naar de auto’s.

Rond een uur of drie rijden we de parkeerplaats van Abuko weer af en draaien de hoofdweg op richting het binnenland. In de Lamin Lodge heeft men ons gisteravond geholpen een reservering te maken bij het ecoresort van Tumani Tenda, waar een goede review over stond in onze reisgids. Het kamp ligt ongeveer een uur rijden het binnenland in, aan een zijtak van de Gambia River, middenin de jungle. Het wordt gerund door de bevolking van het naastliggende dorpje, dat er een groot deel van z’n inkomsten uithaalt. Het lijkt ons wel wat.

Dakar2008_2000 Dakar2008_1975

Een kilometer of 30 ten oosten van Banjul houdt de asfaltweg op en gaat over in een rode zandweg door de savanne. Enkele kilometers na het begin van de zandweg staat er een bord van Tumani Tenda aan een stoffige afslag naar links. We rijden er in en komen na een kilometer of drie in het dorp. Het is erg rustig, en enkele mensen wijzen ons verder de jungle in richting het kamp, zo’n anderhalve kilometer verderop aan het water. Eenmaal aangekomen worden we verbaasd aangekeken door een blank stel met een grote mercedesbus met Nederlands kenteken. Het blijken Daan en Wies (www.helpmalika.nl) die al vanaf juli 2008 door Afrika reizen. Ze hebben al in geen weken Nederlanders gezien, dus kijken met verbazing naar twee Nederlandse auto’s die uit de jungle opdoemen en een nachtje komen logeren.

Het resort is helemaal geweldig. Het bestaat uit een aantal hutten op de rand van de jungle en mangroven, aan het water. Er zijn drie of vier hutten met elk vier kleine kamers met bed en klamboe, een toilet/was gelegenheid en een centrale, open ruimte met grote tafels, hangmatten en een bar. Er lopen een stuk of vijf personeelsleden rond, waarvan eentje zich voorstelt als de manager. Deze baan blijkt te rouleren rond mensen uit het dorp. Verder lopen er enkele Amerikaanse uitwisselingsstudenten rond, maar is het vooral heel rustig. We maken een praatje met de locals en de andere gasten en drinken iets. Daarna nemen we een uitgeholde boomstam voor een tochtje over de rivier, vlak voor zonsondergang.

Het besturen van een zelfgemaakte primitieve kano blijkt veel moeilijker dan het lijkt. Het ding is nauwelijks op snelheid en op koers te houden, en is ook niet helemaal waterdicht. Maar het is warm en we hebben alle tijd om van de mangroven en de stilte te genieten. We dobberen een uurtje of zo rond, tot het bijna donker is en gaan dan terug naar de kleine steiger. We drinken weer een biertje en wachten op het eten, dat door enkele dames in een grote onverlichte keuken met open vuur op de vloer wordt klaargemaakt. Rond zeven uur wordt het als een soort buffet uitgeserveerd, helemaal super!

Dakar2008_2061 Dakar2008_2042

Het wordt een lange avond, waarbij we gezellig met 6 Nederlanders aan de grote tafel zitten om onze wederzijdse reizen door te nemen. Nederland lijkt nog heel ver weg, maar is morgen weer de harde werkelijkheid…

Dakar2008_2034

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *