Tussen stagiair en marketeer: De plek van Social Media

Hashtags_RemcoSteeds meer organisaties willen meedoen aan de social media ‘hype’. De concurrent doet het, dus wij doen het ook. Maar welke plek krijgt social media in het corporate communicatie beleid? De drie meest voorkomende plaatsen op een rijtje:

1. Bij de stagiair

Social media is iets voor jongelui, dus laten we generatie Z inzetten om onze social media te gaan doen. Genoeg studenten die voor een stagevergoeding willen experimenteren met het online brand image van de organisatie. Het is goedkoop, de student leert er iets van en we zijn aanwezig op sociale media. Resultaat: een laag rendement tegen lage kosten. En een groot risico op imagoschade.

2. Bij de afdeling marketing (communicatie)

Social media is een communicatiekanaal, dus laten we onze specialisten op het gebied van communicatiekanalen inzetten om het social media kanaal te bevaren. We hebben een communicatiestrategie en goede tools, dus we passen social media naadloos in het bestaande marketing framework. De toolkit stuurt de juiste corporate messages van onze SEO-geoptimaliseerde website netjes door naar onze Facebook pagina en stuurt mooie tweets. Resultaat: een laag rendement tegen hoge kosten. En het merkimago wordt er ook niet heel veel beter van. Waarom werkt het nu niet?

3. Bij het corporate social media team

Social media is een nieuw communicatiekanaal, met haar eigen karakteristieken en methoden. Het is een marketingkanaal, maar een met twee richtingen. Je zendt èn ontvangt informatie. Wat je met deze interactie doet bepaalt het succes van social media voor het merkimago en het rendement van de investering in social media. Social media gaat over SOCIAL en niet over media. Het gaat over het creëren van brand ambassadors van buiten je organisatie. Wie zijn deze ambassadors eigenlijk? Hoe helpen zij ons met het bouwen van een community? En hoe helpt deze community ons  imago te versterken? Deze vragen veronderstellen strategische keuzes over de inzet van sociale media in de communicatie en marketingmix. Een goede social media strategie is de sleutel tot rendement van social media. Resultaat: een gezond rendement tegen redelijke kosten.

Over de auteur:

Remco Timmermans (@timmermansr) is social media strateeg. Hij heeft zijn social media ervaring opgebouwd in de aerospace industrie. Hij ondersteunt organisaties als ESA, CNES, International Astronautical Federation, International Space University en de Verenigde Naties met public outreach en social media event marketing. Hij is social media manager bij de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart en zet zich als ZZP’er in voor organisaties die rendement uit social media willen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *