NASA, leider in sociale media!

NASA Tweetup signVandaag was de eerste dag van de NASA Tweetup voor de lancering van de laatste space shuttle, die nog steeds gepland staat voor vanmorgen om 11:26 lokale tijd. Vandaag werd ook helemaal duidelijk waarom het organiseren van tweetups een belangrijk en zeer succesvol onderdeel van de NASA PR strategie is. Het is namelijk een win-win-win-win situatie! Laat het me uitleggen:

  1. De NASA tweetup is een jeugddroom die uitkomt voor de gelukkige geselecteerden. Veel mensen hebben een band met de  organisatie die mensen naar de ruimte brengt en machines als de space shuttle en het ISS bouwt. Deze ‘fans’ willen graag alles weten, maar weten ook dat NASA niet eenvoudig zomaar te bezoeken is. Een exclusief kijkje in deze bijzondere wereld van fijen en heel krachtige high-tech, ontdekkingsreizen naar het onbekende en andere kinderdromen is dan ook een heel gewilde belevenis.
  2. De NASA tweetup is fantastisch leuk voor alle sprekers en organisatoren, omdat het publiek van spacefans echt alles wat met ruimtevaart te maken heeft fantastisch vindt en met veel applaus reageert. Letterlijk, in de tent of zaal, maar vooral ook figuurlijk. Deelnemers worden aangemoedigd al hun ervaringen via social media te verspreiden. De sprekers zijn van zeer hoge kwaliteit en zijn echt de helden van de space age generatie. Ook de rondleidingen zijn speciaal, want deze geven echt een uniek kijkje achter de schermen, waar ‘normale’ bezoekers van het mooie visitor center niet kunnen komen.
  3. De via sociale media verspreide ervaringen zijn zonder uitzondering zeer positief. Hiermee wordt voor NASA ongelooflijk veel free publicity – inclusief heel veel goed bruikbaar beeldmateriaal – gecreeerd. Eigenlijk is NASA hiermee helemaal uit de kosten. Deelnemers zijn enthousiast genoeg om zelf hun vervoer, logies en eten en drinken te betalen. NASA zorgt voor de faciliteiten, toegang en profgessionele begeleiding en inspirerende sprekers. Een koopje als je kijkt wat NASA ervoor terugkrijgt aan mediawaarde en positieve publieke opinie!
  4. Tenslotte is het een win voor sociale media als marketing en PR instrument. Met de tweetups bewijst NASA dat sociale media heel goed kunnen worden ingezet om ambassadeurs van het ‘product’ ruimtevaart aan zich te binden en hiermee een community te bouwen die helpt het goede en positieve van dit product te verspreiden. En zolang NASA hiermee blijft vooroplopen wordt het ook buiten de eigen sector gebruikt als voorbeeld van hoe sociale media door organisaties moeten worden ingezet. En een voorbeeldfunctie door een overheidsinstelling zorgt ook voor publiek en politiek draagvlak. Nog een win voor NASA, ook al lijkt dit in het federale budget voor 2012 en daarna (nog) niet helemaal rendabel te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *