Klimaatneutraal naar Istanbul

Voor het project trekhaakgezocht heb ik aangeboden een caravan-lift van Istanbul naar Utrecht te verzorgen. Een cross-culturele, cross-nationale monsterrit van een dikke 6000 kilometer. Geheel in lijn met mijn eigen voornemens – en de spirit van het project – wil ik deze rit klimaatneutraal uitvoeren.

Het is overigens ook in lijn met mijn voornemen om deze rit wel gewoon te doen. Het beste voor het klimaat is natuurlijk de auto gewoon hier te laten staan en Tjerk zelf zijn terugweg te laten regelen. Maar ik vind het belangrijk om gewoon leuke en bijzondere dingen in het leven te blijven doen. Het beste voor het milieu is tenslotte met een dikke jas in huis te gaan zitten nietsdoen en gras te eten. Niet helemaal de bedoeling…

Goed, we gaan dus klimaatneutraal naar Istanbul. Hoe doe ik dat dan? Tja, daarvoor heb ik nog geen goed antwoord. Ik rijd een relatief zuinige auto (label B), maar verbruik op 6000 kilometer nog altijd ruim 400 liter diesel. Ik moet e.e.a. nog uitwerken, maar het plan is nu gebaseerd op twee ideeen:

  • Gebruik van duurzame brandstof: In Nederland is het nog niet of nauwelijke te koop, maar in o.a. Duitsland kun je biodiesel tanken. Dat is iets duurder dan gewone diesel, maar geproduceerd uit secundaire duurzame biologische bronnen. Ik heb de dealer gevraagd of ik dit veilig kan tanken, en dat kan dus gewoon. Dieselmotoren van ongeveer 8 jaar en jonger kunnen deze brandstof zonder technische aanpassingen gewoon gebruiken.
  • Compenseren van mijn CO2 footprint. Bijvoorbeeld door iets als Greenseats (maar dan voor auto-kilometers) te benaderen. Zij planten dan bomen (o.i.d.) voor het compensatiebedrag dat je betaalt. Als iemand hiervoor betrouwbare organisaties kent dan hoor ik dat graag. Ik doe ondertussen verder onderzoek.

Tenslotte moet deze trip ook financieel neutraal zijn, maar dat is nog een ander verhaal… Sponsors gezocht! Kijk voor dit leuke project op http://www.trekhaakgezocht.nl/

One thought on “Klimaatneutraal naar Istanbul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *