Flightblog: PrivatAir LH408 Düsseldorf naar Newark

DUS v.10:00, EWR a.13:00, vliegtijd 9 uur

PrivatAir is een Zwitserse maatschappij die naast eigen private charters met business jets ook speciale vluchten uitvoert voor andere luchtvaartmaatschapijen. PrivatAir vliegt all-business-class Boeing BBJ (Business Jets) en Airbus VIP Jets toestellen. Ze vliegt voor Lufthansa op de routes tussen Dusseldorf/Munchen en Newark/Chicago. Maar sinds 2006 ook voor KLM op de route Amsterdam-Houston en sinds nog korter ook voor Swiss.

Op deze mooie winterdag ging het van Dusseldorf naar Newark, onder een Lufthansa vluchtnummer. Op de mooie luchthaven van Dusseldorf heeft de business jet naar Newark een eigen incheckbalie. Alleen business class uiteraard. En hier zie je gelijk het grootste voordeel van een klein toestel: geen rijen en nergens wachttijden. De (maximaal) 48 passagiers van de Airbus A319LR zijn snel ingecheckt en gaan via een VIP doorgang snel door security.

In de Lufthansa A-terminal kan gebruik worden gemaakt van de normale business lounge, waar hapjes en wat te drinken te krijgen is. Daarna begint het boarden, en ook dat is met 48 man snel gebeurd.

Het toestel heeft slechts 12 zitrijen in een 2-2 opstelling. Beenruimte van zo’n 1.20 meter en volledig leren stoelen. De stoelen zijn ingebouwd in een soort capsule-achtige constructie, waardoor je geen last hebt van je voorbuurman als die de stoel naar achteren zet. Cabinepersoneel is PrivatAir, maar cabineservice (eten, entertainment) is Lufthansa.

Vlucht vertrok op tijd en koos al snel het luchtruim. De menukaart beschrijft twee maaltijden. Een warme lunch, gevolgd door een warme snack voor de landing. Menu en wijnkaarten zijn ongeveer gelijk aan Lufthansa business class.

Inflight entertainment bestaat uit individuele videospelers met LCD scherm die je gewoon op je tafeltje zet. Er is keuze uit zo’n 30 titels. Je vraagt een film en het personeel brengt je de cassette. Zal binnenkort wel DVD worden. Film ‘menukaart’ is gelijk aan Lufthansa First Class.

Met een klein toestel duurt de vlucht een half uurtje langer dan met een grotere jet, maar die tijd wordt op de vliegvelden makkelijk ingehaald door het snelle boarden en uitstappen. In Newark zijn we er snel uit en hebben geen lange rij voor de douane. Al snel zit in mijn huurauto op Interstate 78.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *