Flightblog: KLM KL605 Amsterdam naar San Francisco

AMS v.11:10, SFO a.13:05, vliegtijd 10 uur 55 min

Voor een 3-daagse global meeting naar San Francisco, per KLM in economy class. Vlucht zat 100% vol, waardoor mijn pogingen om met Flying Blue miles te upgraden naar World Business Class op niets uitliepen. Wel kon ik de Crown Lounge in de international terminal op Schiphol gebruiken, die er qua keuze tussen drankjes en zelfs hapjes het afgelopen jaar enorm op is vooruit gegaan. Ik kan niet wachten tot de afloop van de huidige verbouwing. Dit gaat de goede kant op met KLM.

Er stond een heel lange rij bij de gate zonder elite voorrang, zodat ik achteraansloot. Al met al kon ik direct doorlopen het toestel in, dat al bijna vol zat. Ik had raamplaats 16K, aan de rechterzijde van het toestel. Configuratie van deze MD-11 (oude type) is een asymmetrische 2-3-3, met 2 stoelen links, 3 in het midden en 3 rechts. Voor alleen- (maar ook samen-)reizende passagiers is dit niet erg praktisch. Raamplaats voelt dan ook erg krap aan met twee onbekenden aan de linkerkant. Beenruimte is niet meer of minder dan bij vrijwel alle concurrenten op deze routes.

Ondanks de drukte ging de deur op tijd dicht en zakte Schiphol al snel onder ons weg. Ik wilde graag een raamplaats op deze daglicht vlucht. Routes naar de westkust gaan altijd ver naar het Noorden, met (soms) prachtige uitzichten over het poolgebied. Zo ook vandaag. Groenland coast-to-coast en een groot deel van Noordelijk Canada. Verder alleen wolken.

Inflight service is best redelijk te noemen. Voedsel ‘pakketten’ zijn van Buitoni en Patak’s, waar ze in hun fabrieken smakelijke maar niet perse erg verantwoordelijke ‘schotels’ en broodjes klaarstomen. Met wat fruit en een toetje erbij is het prima.

Inflight entertainment vanuit deze raamplaats was ronduit beroerd, maar ik kon 75% van het scherm zien. Film was niet interessant dus ik ben maar wat gaan werken. Met een laptop is dit eigenlijk niet te doen. Te weinig ruimte tot de stoelleuning van je voorganger.

Uiteindelijk op tijd in San Francisco en blij dat ik er uit mocht. Kortom, no frills vlucht, maar te lang voor het geboden comfort. Lag ook aan de gekozen plaats. Gangpad is beter voor de film en voor het krappe gevoel. Maar dan mis je wel het mooie uitzicht door de grote (groter dan Boeing/Airbus) ramen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *