Flightblog: Air Greenland GL783 Kopenhagen naar Kangerlussuaq

De snelste manier om in het westen van Groenland te komen is via Kopenhagen. Air Greenland vliegt hiervandaan enkele keren per week naar de belangrijkste internationale luchthaven van Groenland in Kangerlussuaq. Deze voormalige US Airforce basis is als enige in Groenland toegankelijk voor grotere toestellen en is daarom de toegangspoort tot dit Deense eiland. Boeken is eenvoudig online, maar bepaald niet goedkoop. Air Greenland heeft een (bijna) monopolie op vluchten van, naar en binnen Groenland en dat is te merken.Air Greenland Boeing 757 OY-GRL

We waren al vroeg met Air Berlin naar Kopenhagen gevlogen. Zo vroeg dat de eerste vlucht naar Kangerlussuaq nog niet was vertrokken, maar met onze restricted economy tickets moesten we toch wachten op de middagvlucht, waarvoor we geboekt hadden. Iets langer wachten in Kopenhagen is echter geen probleem, gezien je met de metro in 20 minuten in het centrum bent en daar lekker even kunt shoppen en koffiedrinken.

Ruim op tijd gingen we vervolgens door de efficiente securitycheck en konden we wachten in de mooie, moderne vertrekterminal van Kastrup Airport. Veel winkeltjes, bars en restaurants en ook mooie wachtruimtes bij de gate. Er zijn gratis kranten beschikbaar om het wachten te veraangenamen. De wachtruimte bij gate A9 liep niet erg vol. Er waren kennelijk maar weinig passagiers voor het toch redelijk grote toestel.

Ruim op tijd gingen de deuren open en konden we instappen. De enige Boeing 757 van Air Greenland bestaat uit een simpele lange cabine zonder tussenschotten of gordijnen. Opstelling in de hele cabine is 3-3, met op de voorste 15 rijen stoelen die kunnen worden omgezet in een 2-2 opstelling voor een business class. Vandaag echter niet. Omdat het toestel nog niet voor 25% bezet was hadden we ruim de keuze uit zitplaatsen. Stoelen zijn recht en doen ouderwets (maar niet oud) aan. Ze kunnen niet ver achterover en de beenruimte is normaal voor een lijnvlucht. Er zijn monitoren in het gangpad voor films.

Vlucht vertrok keurig op tijd en maakte na de start een lange draai over de baai bij Kopenhagen, over de Oresund-Brug bij Malmo en vervolgens over Jutland naar de Noorse Kust. Vervolgens over Stavanger en het Noorden van IJsland.

Op dat punt werd de maaltijd geserveerd, een tray met een salade, een cakeje en een warme soort Indiase kip-curry. Daarbij vers afgebakken broodjes die uit een mand werden geserveerd. Best netjes, maar niets bijzonders. Men was wel erg scheutig met de drank. Witte wijn vooraf, rode wijn bij de hoofdgang en kleine flesjes sterke drank bij de koffie. Zoveel je maar wilde. Allemaal gratis, maar gezien de enorme prijs van het ticket niet meer dan normaal.

Na IJsland kruisten we de poolcirkel en vlogen over de ijskap van Groenland naar de westelijke fjordenkust, waar we netjes op tijd in Kangerlussuaq de wielen aan de grond zetten. De aanvlucht naar Kangerlussuaq over de ijskap is zeer spectaculair, waarbij je eerste over gletschers en vervolgens door een langgerekt dal tussen de bergen richting zee vliegt.

De luchthaven van Kangerlussuaq is een oude US Airforce basis, die in 1992 door de Amerikanen is verlaten. Het is erg klein voor een internationale luchthaven. Er zijn geen airbridges en er is geen douane controle (Groenland is Deens grondgebied). In de aankomsthal van 20 bij 20 meter zijn de bagageband, de incheckbalies, de twee gates, enkele banken om te wachten, de tourist information en de inchekcbalie van het hotel allemaal bij elkaar.

Als je de deur uitloopt sta je op een kleine parkeerplaats, met een taxistandplaats, links het politiebureau, rechtdoor de supermarkt en de pizzeria en rechts het hotel. Er wonen slechts 500 mensen, waarvan de meerderheid op het vliegveld werkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *