2011: Mijn top-5 van een historisch ruimtevaartjaar

Shuttle disappearing into 2011Een typisch oudejaarsblog, zo op de laatste dag van het jaar. Nog even terugkijken voordat we met goede moed aan een nieuw jaar beginnen. Voor mij was 2011 het jaar van de herontdekking van mijn ruimtevaartpassie. Als kleine jongen was ik gefascineerd door de ruimtevaart. De lancering van de eerste Space Shuttle in 1981 was het hoogtepunt van deze periode en ook de SpaceLab missie van Wubbo Ockels in 1985 staat me nog duidelijk voor ogen. Daarna werd ik zo afgeleid door dingen als puberteit, studiekeuze, carrière en gezin, dat de ruimtevaart naar de achtergrond verdween.

Maar dankzij de nieuwe social media kwam ik begin 2011 in contact met een grote groep ruimtevaart micro-bloggers. Via Twitter werd ik gewezen op live online uitzendingen van lanceringen en andere bijzondere gebeurtenissen, die ik kon bekijken. Geen minuut te vroeg. Het Shuttle programma zou in 2011 ten einde komen, terwijl er op het gebied van deep space exploration grote doorbraken waren. De ontdekking van de eerste mogelijk bewoonbare exoplaneet Gliese 581g  is een historisch moment in de geschiedenis, al lijken de meeste andere aardbewoners minder onder de indruk.

Om een lang verhaal kort te houden, bij deze een top-5 van mijn bijzondere ruimtevaart en social media jaar 2011:

1 – STS-135 NASATweetup – lancering van de laatste Space Shuttle

STS-135 NASATweetupDoor het volgen van de laatste missies van space shuttles Discovery (STS-133) en Endeavour (STS-134) kwam ik in aanraking met de term NASATweetup. Sinds 2009 nodigt NASA een kleine groep twitteraars uit om bijzondere evenementen van heel dichtbij bij te wonen en de mensen achter NASA te ontmoeten. Een fantastisch initiatief voor de echte liefhebber! Ik schreef me dus in voor de lancering van de laatste Shuttle in juli. Na een spannende tijd bleek in juni dat ik één van de 150 gelukkigen was die een VIP ticket kreeg voor deze historische lancering! Wat een fantastisch evenement. Wat een fantastische mensen bij NASA en wat een fantastische groep spacetweeps om dit samen mee te beleven! Mijn nummer 1 van 2011!

2 – Soyuz TMA-03M lancering in Baikonur – lancering van André Kuipers

Soyuz TMA-03M lanceringVoor de Nederlandse ruimtevaart is 2011 (en ook 2012) een hoogtepunt. Voor het eerst in zeven jaar werd op 21 december 2011 een Nederlandse ESA astronaut naar het ISS gelanceerd. Een unieke gelegenheid om af te reizen naar het verre Kazachstan. Een kleine week op de meest historische lokatie voor de wereldwijde ruimtevaart. Immers, vanaf deze plaats werden Sputnik, Laika en Yuri Gagarin gelanceerd. Het is verreweg het meest actieve lanceercentrum ter wereld, met tientallen lanceringen per jaar. Ondanks de extreme koude was deze trip een opeenvolging van highlights: lanceerplatformen van Soyuz, Zenith en Proton, een tour langs de Soyuz assemblagelijn, twee bijzondere ruimtevaartmusea en natuurlijk de lancering van gevaarlijk dichtbij!

3 – ESA SpaceTweetup bij het Europese Astronauten training Centrum in Keulen

SpaceTweetup with @Astro_LucaIn september 2011 organiseerde ESA haar eerste tweetup. Tijdens de dag van de lucht- en ruimtevaart van DLR werden 60 twitteraars uitgenodigd om een exclusief VIP programma mee te maken. Een dag van vele highlights! We ontmoetten maar liefst 12 astronauten, waaronder de ESA klas van 2009 en de STS-134 bemanning. Ook Paolo Nespoli en Cady Coleman spraken ons toe. Daarnaast kregen we exclusieve rondleidingen door het NASA/DLR B747-SP Sofia vliegend observatorium, de MSN-004 Airbus A380 en de ATV en Columbus ISS modules. Maar het mooiste van deze dag was de ontmoeting met 60 gelijkgestemde spacetweeps uit heel Europa. Fantastisch om nu deel uit maken van een hechte groep ruimtvaartfans die elkaar op allerlei plekken ook IRL (in real life) ontmoeten.

4 – CNESTweetup voor lancering Ariane 5 VA 204 vanuit CNES lanceercentrum in Parijs

CNESTweetup 2011Na het succesvolle evenement in Keulen van ESA besloot ook de Franse ruimtevaart organisatie CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) met een tweetup te experimenteren. Men nodigde 10 volgers van @CNES_France uit om naar Evry (net buiten Parijs) te komen en daar samen met de ruimtevaart specialisten de lancering van Ariane 5 met twee satellieten vanuit Kourou bij te wonen. Het lanceercentrum in Evry is de backup site van het lanceercentrum in Frans Guyana, met dezelfde schermen en evenzoveel operators. Hoogtepunt van de avond was toen 20 minuten voor de lancering Yannick d’Escatha, de president van CNES, onze kamer binnenkwam en zich liet uitleggen hoe Twitter een positieve bijdrage levert aan de bekendheid van het Franse ruimtevaartprogramma.

5 – Sociale media

Mobile TwitterOp nummer 5 in mijn top 5 staan de sociale media zelf. 2011 was voor mij het jaar waarin ik echt de toegevoegde waarde van sociale media heb leren kennen. Ik ben er van overtuigd geraakt dat de nieuwe manier van communiceren via deze online tools een verrijking is voor mijzelf en de mensen in mijn netwerk. Het legt contact tussen mensen die zonder deze tools niet met elkaar in contact zouden zijn. Het versnelt de communicatie enorm, waardoor belangrijke gebeurtenissen snel overal bekend zijn. Maar bovenal zorgt deze wereldwijde verbinding voor een groter begrip tussen mensen met misschien heel verschillende culturele en geografische achtergronden. Het legt de nadruk op overeenkomsten en minder op verschillen, waardoor de wereld steeds een beetje beter wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *